CtrlAltCountry (BE) - May 2017

MALCOLM HOLCOMBE “Pretty Little Troubles” (Gypsy Eyes Music)

(5*****)

Zijn vijftiende studioplaat ondertussen toch ook al blijkt andermaal een echte voltreffer voor Malcolm Holcombe. De doorgaans onder lovende kritieken bedolven Amerikaanse songsmid doet het daarop dan ook in uitmuntend gezelschap. Zo tekende collega Darrell Scott bijvoorbeeld voor de productie ervan en gaven naast diezelfde Scott op tal van instrumenten ook Jared Tyler, Verlon Thompson, Marco Giovino, Dennis Crouch, Joey Miskulin, Kenny Malone, Jelly Roll Johnson, Mike McGoldrick en Jonathan Yudkin tijdens de opnames van “Pretty Little Troubles” acte de présence.

Het resultaat is zoals ook hoger reeds aangegeven van een werkelijk ademberovende, volstrekt tijdloze schoonheid. Vintage Holcombe in die zin dat hij ook hier weer meer knauwend dan zingend graag de minder aangename uithoeken van het leven mag frequenteren. Daar, tussen de ongelukkigen, de armeren en andere verworpenen gedijen zijn woorden nu eenmaal het best. Tussen de mijnwerkers en staalarbeiders, de boeren, oorlogsveteranen en aanverwanten, in het zweet huns aanschijns oogst hij zijn “Pretty Little Troubles”. Hun ongemakken liggen aan de basis van veel van zijn poëzie, van heel wat van zijn verhalen.

Inmiddels heeft Holcombe zich wat ons betreft met zijn stilaan bepaald indrukwekkende oeuvre een mooi stekje verdiend naast echte genregroten als een Townes Van Zandt, een Guy Clark, een Blaze Foley, een David Olney en een Ray Wylie Hubbard. Authentieker dan bij hem wordt Americana immers amper gemaakt. Hoe hij uit de scherven van gebroken harten en stukgeslagen dromen het ene na het andere fraaie miniatuurtje in elkaar puzzelt tart werkelijk alle verbeelding. Je vraagt je zo stilaan af, wat het zou opleveren als Holcombe zich aan het schrijven van boeken zou wagen. Het potentieel heeft hij er duidelijk voor.