Oor - May 2015

MALCOLM HOLCOMBE
THE RCA SESSIONS (PROPER/BERMS)

De stemontwikkeling van Malcolm Holcombe ging hoogstwaarschijnlijk gepaard met een continu alcoholinfuus en een ketting aan tabak. Of de singer-songwriter slikte per ongeluk een stuk schuurpapier in, dat aan zijn stembanden is blijven plakken. Hoe dan oak, lets maakte zijn stem gruizig en doorleefd. En toch schuilt er oak verregaande weemoed in door.

Het maakt de albums van de Amerikaan - een kruising tussen Tom Waits en John Prine - open, intrigerend en troostrijk. Met zijn bekende onvervaiste passie, authentieke countryinstrumenten en een keur aan (gast) muzikanten lanceert Holcombe met The RCA Sessions alweer zijn veertiende album. Hij noemt zijn rnuziek zelf het Heist folk en ach, wie zijn wij, fijnproevers van 's mans muziek, om dat tegen to spreken? De zestien nummers, ouderwets wear voor je geld, trotseren iedere mogelijke weerstand. De melancholie in bijvoorbeeld The Empty Jar en A Far Cry (met Mauro O'Connell) snijdt je door de ziel en bij het uptempo Butcher In Town heupwieg je blij naar de volumeknop. Holcombe zou wel wat vaker in de schijnwerpers magen staan.

HANS VAN DER MAAS